2010. október 14., csütörtök

Kapros-kolbászos zöldbableves

Ezeken a hideg napokon jól esik egy tányér meleg leves. Nyáron a zöldbablevest csak úgy magában kaprosan, kefíres habarással szeretem. Hideg napokon marad a kapor (ha nincs, esetleg petrezselyem), de feltétlenül kell a levesbe valami füstölt húsféle, jelen esetben kolbász. Kellemesen átmelegít és eltelít:)


Hozzávalók:
70 dkg zöldbab,
30 dkg kolbász,
1 közepes vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 csokor kapor,
2 dl tejföl,
1 ek. liszt,
1 tk. pirospaprika,
só, bors.


A felaprított vöröshagymát kevés olajon megfuttattjuk. Hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a zöldbabot, a felkarikázott kolbászokat és 4-5 percig együtt pirítjuk. Felengedjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára főzzük.
Amikor a bab megpuhult, beleszórjuk a felaprított kapot, és pirospaprikás, tejfölös habarással kissé besűrítjük.