2011. január 22., szombat

Fügés-diós gyümülcskenyér

Adós vagyok még a karácsonyi gyümölcskenyerünkkel. Most készítettem először ilyet, de nem utoljára. Nagyon finom lett. Nekem ez a süti ízlett a legjobban a karácsonyi választékunkból, és a család többi tagjánál is sikert aratott. Igazán gazdag, ünnepi sütemény. Elvileg sokáig elállt volna, ha hagytuk volna.

Hozzávalók:
8 dkg mazsola,
20 dkg aszalt füge,
10 dkg dió,
12,5 dkg margarin,
6 db tojás,
1 csipet só,
10 dkg porcukor,
10 g vaníliás cukor,
25 dkg liszt,
1/2 tasak sütőpor,
1 púpozott ek. kakaópor,1 ek. mézeskalács fűszerkeverék,
1/2 dl rum,
6-8 ek. tej.

A mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A margarint felolvasztjuk, és hűlni hagyjuk. A tojássárgájákat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a margarint. A lisztet, a sütőport, a kakaót, fűszerkeveréket, a mazsolát, a feldarabolt fügét, a durvára vágott diót összekeverjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojásos keverékhez felváltva óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tojáshabot, végül hozzáöntjük a rumot. Ha a massza nagyon kemény, 6-8 ek. tejjel lazítjuk.
Egy őzgerinc formát kimargarinozunk, lisztezünk és ebbe simítjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. A süti teteje kissé berepedezik, de ez teljesen normális, ne aggódjunk. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve tálaljuk

5 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Nekem pedig a te gyümikenyered tetszik! Van is itthon fügém hozzá! :-))

Ditta tortái írta...

Hát igen ezek azok a dolgok amiknek nincs idejük puhulni:-),nem csodálkozom rajta,nagyon finom lehetett!

trinity írta...

Én is imádom, a férjem pedig rajong a dús gyümölcskenyerekért! Tetszik nagyon!

Ditta tortái írta...

Majd nézzél be hozzám kérlek szeretnék valami adni Neked:-)

családi tűzhely írta...

Mézigörl, nem mondom, gyorsan reagálsz a kihívásokra:)

Ditta, köszönöm a bókot és a díjat is!!!

Trinity, jó ízlése van a férjednek is:)