2011. november 14., hétfő

Karfiolos-répás csirkemell sajtos tejföllel nyakon öntve



Őszintén szólva az elmúlt napokban készült karfiolos ételek közül ez volt a legmacerásabb, de a végeredmény kárpótolt a sok munkáért. Mindenképpen ráérősebb hétvégékre ajánlom, nem sietős hétköznap estékre.

Hozzávalók:
1 fej karfiol,
2 nagyobb db répa,
8 sz. csirkemell,
1 kisebb póréhagyma,
10 dkg trappista sajt,
10 dkg fetasajt,
1,5 dl tejszín,
1 nagy pohár tejföl,
só, bors.


A megmosott karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben majdnem puhára főzzük. A megpucolt répát felkarikázzunk, és szintén sós vízben félpuhára főzzük. (Nem tanácsos együtt főzni a kettőt, mert a répa megfesti a karfiolt.) A csirkemell szeleteket sózzuk, borsozzuk, és kevés, forró olajon pár perc alatt megkapatjuk. A megmaradt olajon megpirítjuk a felszeletelt pórét, majd mérsékelt tűzön kb. 5 percig pároljuk. Ekkor beleöntjük a tejszínt, a reszelt sajtot, belemorzsoltjuk a fetát, végül mehet bele a tejfölt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összeforraljuk az egészet.

Egy tepsibe halmozzuk a zöldségeket, rápakoljuk a hús szeleteket, majd az egészet bevonjuk a sajtos-tejfölös mártással. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük.