2012. február 21., kedd

Tepertős pogácsa könnyített verzióban

A hűtőben árválkodott napok óta egy kevés tepertő, senkinek nem kellet már ebben a formában. Bejelentkezett vendégeiknek pedig pogácsát készítettem, így a tepertő a tésztában landolt. A klasszikus tepertős pogihoz képest, melybe jóval több tepertő kerül, ez könnyedebb, kevésbé fűszeres lett. A tepertő íze csak diszkréten megbújva jelentkezett, de így is elfogyott:)

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
10 dkg tepertő,
1 db tojás,
2 ek. tejföl,
tej,
só, bors,
olvasztott vaj,
1 db tojás sárgája.


Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A tepertőt ledaráljuk, a liszttel, tojással, tejföllel, megkelt élesztővel, sóval, borssal (ízlés szerint) és annyi tejjel, hogy lágy tésztát kapjuk, összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk és kb. 1 óráig kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, és hajtogatjuk (az alábbi képen látható módon). 30 perc múlva a nyújtást, hajtogatást, kenést megismételjük, és további 30 percig pihentetjük. A pihentetés után kinyújtjuk, késsel bevagdossuk a tetejét, és a kívánt méretűre szaggatjuk. Tetejüket megkenjük tojássárgájával, és 180 fokos sütőben készre sütjük.








Nincsenek megjegyzések: