2012. április 10., kedd

Marcipános-tejszínes máktortácska

Húsvétra többek között ezt a tortácskát készítettem. Az egyszerű máktortát a tejszínhab, a marcipán és a színes tojások dobják fel. A hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához értendőek, nagyobb forma esetén duplázzuk a mennyiséget.

Hozzávalók:
2 db tojás,
8 dkg cukor,
6 dkg liszt,
1 tk. sütőpor,
7 dkg mák,
2,5 dl habtejszín,
1 csomag vaníliáscukor,
4-5 ek. sárgabarack lekvár,
20 dkg marcipán,
porcukor,
cukortojások a díszítéshez.


A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral és 2-3 ek. vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a mákot, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Kivajazott, lisztezett 18 cm-es tortaformába öntjük a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A kihűlt tortát két lapba vágjuk, és az alsó lapot megkenjük a baracklekvárral. A tejszínből és a vaníliás cukorból kemény habot verünk. A hab felét rákenjük a lekváros lapra, majd ráhelyezzük a felső tortalapot és a maradék habbal bevonjuk a tortát. Minimum 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A marcipán masszát porcukorral bőven megszórt deszkán kerek lappá nyújtjuk, és a tortára borítjuk. A marcipánt finoman a tortára nyomkodjuk, a túllógó részeket levárjuk (és gyorsan bekapjuk). A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük. Cukortojásokkal díszítve tálaljuk.








Nincsenek megjegyzések: