2012. május 7., hétfő

Részeges pogácsa


Szülinapi buli volt nálunk a hétvégén. Férjemet ünnepeltük baráti, családi körben. Míg a bográcsban a pörkölt elkészült, ezeket a csinos kis pogikat falatoztuk. A részeg név onnan adódik, hogy a pogik jobbra balra dülöngélnek, ha kisültek.

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
1 csomag élesztő,
2,5 dl tej.
1 db tojássárgája,
1 ek. cukor,
1 ek. só,
1 db mélyhűtött margarin,
1 db tojásfehérje,
szezámmag.

A hozzávalókból a margarin, a tojásfehérje és a szezámmag kivételével tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd ráreszeljük a fagyos margarin harmadát, és a tésztát hajtogatjuk, mint a tepertős poginál. A nyújtást, margarin reszelést, hajtogatást még kétszer megismételjük, közben pihentetjük. Végül kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tepsin hagyjuk még fél órát kelni. Minél jobban megkel, annál rétegesebb lesz a pogácsa. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

2 megjegyzés:

kira21 írta...

Nagyon gusztusosak es szepek!!! Gratulalok!

családi tűzhely írta...

Kira, köszönöm!