2013. április 7., vasárnap

Sonkás quiche

Még egy recept húsvéti maradék felhasználására. Ha még mindig van sonkánk és maradt néhány tojásunk, újhagymánk is, gyorsan összedobhatunk egy fenséges, fűszeres pitét, vagy ahogy a franciák mondják quichet. Friss, zöld salátával kitűnő ebéd vagy vacsora.

Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt,
10 dkg hideg vaj,
1 db tojássárgája,
csipet só,
3-4 ek. hideg víz.
Töltelékhez:
20 dkg füstölt sonka,
3-4 szál újhagyma,
4 db tojás,
2 dl tejszín,
2 dl tejföl,
10 dkg füstölt sajt,
1kk. kakukkfű,
só, bors.

A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk és egy piteformába simítjuk, oly módon, hogy az oldalára is jusson tészta. A tésztát villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig elősütjük. Míg sül a tészta a tojásokat felverjük, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, hozzáadjuk tejszínt, tejfölt, reszelt sajtot, és alaposan elkeverjük.
Az elősütött tésztát megszórjuk a felkockázott sonkával, felkarikázott újhagymával, majd ráöntjük a tojásos keveréket, és 25-30 percre visszatoljuk a sütőbe.

Nincsenek megjegyzések: