2013. június 27., csütörtök

Tejfölös pogácsa



Hétvégén baráti bográcsozás volt nálunk. Amíg a főétel elkészült, ezekkel a kitűnő pogácsákkal csillapítottuk - a bográcsból felszálló illatok hatására - egyre növekvő étvágyunkat. 


Hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
3 dl tejföl,
1 dl langyos tej,
2,5 dkg élesztő,
1 kk. cukor,
1 ek. só,
1 db tojás,
reszelt sajt.

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a tejfölt, sót, 15 dkg margarint és az élesztős tejet. A tésztát megdagasztjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.
A tésztát vékony lappá nyújtjuk. A maradék 10 dkg margarint megolvasztjuk, és a felével megkenjük a tésztát, majd mint a bejglit feltekerjük és letakarva további 15 percig kelesztjük. Ezután újra kinyújtjuk, lekenjük, feltekerjük és további negyed órát kelesztjük. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét berácsozzuk, kiszaggatjuk. A kis pogik tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokos sütőben készre sütjük.